Tizenötmillió forintos bírság a K and H-nak

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 4. 15:37
Tizenötmillió forint bírsággal sújtotta a K and H Bankot a pénzügyi felügyelet, mert egyik ügyfelének annak kérelme nélkül forint folyószámlát nyitott. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete egy tavaly novemberi bejelentés alapján áprilisban indított vizsgálatot. A felügyelet figyelembe vette, hogy a bankra az idén már kétszer is kiszabott bírságot.

A felügyelet honlapján közzétett határozat indoklásából kiderül: a bejelentő a bank értékpapír számlavezető rendszerének meghibásodása miatt nem tudott személyesen megbízást adni euró alapú befektetésének értékesítésére, ezért meghatalmazást adott az értékpapírok eladására.

A bank munkatársa az értékpapírok eladásakor, a forintra történő konverzió elvégzése előtt észlelte, hogy az ügyfél nem rendelkezik aktív forint folyószámlával, s azt előzetes kérelem nélkül, szabálytalanul megnyitotta a bejelentő részére. A bank a bejelentő kérelme nélkül megnyitott számlát 2008. december 9-én lezárta.

A hitelintézet a felügyelet megállapítása szerint a számla megnyitása során nem az adott helyzetben tőle elvárható gondossággal járt el, és megsértette a pénzügyi és kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.