Bank helyett a Garantiqához fordulnak a támogatásra pályázók

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 3. 10:14
Saját bankjuk helyett a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-hez fordulnak a támogatásra pályázó vállalkozások, amit mutat az is, hogy a társaság 2009 első felében 2,7 milliárd forint értékben vállalt pályázati visszafizetési garanciát, annyit, mint 2008 egészében - közölte a cég hétfőn az MTI-vel.

Radnai György, a társaság vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozza: "tavaly egész évben valamivel több mint 2 milliárd forint pályázati garancia-kérelem érkezett a céghez, most pedig az első félévben több mint 12 milliárd. Év végére az új szerződések értéke elérheti a 10 milliárd forintot."

A vezérigazgató szerint a gyors felfutásnak két összetevője van. Egyrészt emelkedik a pályázatok száma és értéke, másrészt a bankok a pályázati lehetőségekből inkább a saját erő pótlására szolgáló hitelkihelyezéseket vállalják, s óvakodnak bankgaranciát adni.

A közlemény megjegyzi, hogy a Garantiqa minden ügyletet kizárólag saját kockázatra, állami viszontgarancia nélkül köt meg.

A Garantiqa pályázati garanciájának a kedvező díj mellett két másik előnye van: nagy összegű támogatásokhoz is igényelhető és nem kell hozzá fedezet. A társaság garanciavállalása magyarországi és uniós pályázathoz is igénybe vehető.

A cég korábbi tájékoztatása szerint a Garantiqa az első félévében összesen 15.532 szerződés keretében 189 milliárd forint összegben vállalt garanciát, döntő többségében kis- és közepes vállalkozások hiteleire.