A CIB Bank már visszavonulót fújt

Infostart
2009. július 31. 11:36
Visszavonulót fújt a CIB Bank. A pénzintézet közölte: egyelőre nem emeli a folyószámla-vezetés költségeit, mert Bajnai Gordon erre kérte a bankokat. Van azonban olyan bank, ahol augusztus elsejétől drágul néhány a folyószámla vezetéssel kapcsolatos költség. Az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatos szigorítások augusztus elsejétől lépnek életbe.

Úgy tűnik, nem egyformán értelmezik a bankok azt a moratóriumot, amelyről nemrég állapodtak meg Bajnai Gordon miniszterelnökkel. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője korábban azt mondta az Inforádiónak, hogy a moratórium a kölcsön- és lízingszerződésekre vonatkozik, nincs változás az egyéb banki szolgáltatások tekintetében, és az augusztus elsejétől életbelépő jogszabály sem tartalmaz erre vonatkozólag újdonságokat, vagy korlátozásokat.

A CIB Bank az utolsó pillanatban felfüggesztette a változtatások hatálybalépését, hivatkozva a július közepén megbeszélt moratóriumra. A pénzintézet közleményében azt írta: azért döntöttek a felfüggesztés mellett, mert a miniszterelnök arra kérte a bankokat, szeptember végéig ne változtassanak oly módon a feltételeikben, hogy az kedvezőtlen legyen az ügyfelek számára. A megváltozott kondíciós listákat ugyanakkor a jogszabályok szerint már korábban közzé kellett tenniük, mint ahogy Bajnai Gordonnal megállapodtak.

A K and H Banknál azonban július 31-ével változott pár szolgáltatásnak a tarifája. Álláspontjuk szerint ezekre nem vonatkozott az említett moratórium.

Két hete a bankszövetség és a miniszterelnök megállapodott abban, hogy 2 hónapig felfüggesztik a szerződésmódosításokat, és addig a bankok közösen kidolgoznak egy úgynevezett magatartáskódexet.

Azt, hogy az egyéb banki szolgáltatásokra vonatkozik-e a moratórium, úgy tűnik mindenki másként gondolja. Pénzügyi körökben többen megjegyezték ezek hallatán, hogy a bankok ott drágítanak, ahol tudnak, és ha a hiteleknél nem lehet, akkor keresnek más területet, ez lenne a folyószámla-vezetés és az ahhoz kapcsolódó egyéb banki szolgáltatások, amelyeknek egy laikus számára szintén kevéssé átlátható a díjszerkezete, több pénzintézet viszont azzal védekezik, hogy ezeket a tarifákat évente egyszer-kétszer szokták változtatni, és annak éppen most jött el az ideje.

Ami a hitelszerződéseket illeti, augusztus elsejétől egyébként életbe lép a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét érintő törvények módosítása, amely korlátozza a bankok egyoldalú szerződésmódosítását. A jogszabály azonban egyértelműen a hitelszerződéseket érinti.

A változtatások szerint az eddigi 15 napról 60 napra nő az értesítési határidő, és az ügyfelet közvetlen módon is köteles a bank értesíteni, nem elég hirdetményben. Ha az ügyfél nem ért egyet a módosítással, akkor a hatályba lépésig ingyenesen felmondhatja a szerződést. Új díjat nem vezethet be a bank ezeknél a szerződéseknél, és a meglévők módosítását is indokolni kell.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást