Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több húst ettünk az elmúlt egy évben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elmúlt egy évben 6 százalékkal többet vásároltunk húskészítményekből - derült ki a Nielsen felméréséből. A piackutató intézet elemzője, Izrael Tünde azt mondta: bár drágább az előrecsomagolt húsáru, mégis inkább azt választják a vásárlók.

A húskészítmények évi forgalma meghaladta a 205 milliárd forintot 2008. július és 2009. június között, kiskereskedelmi eladás értékben 6 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest, mennyisége meghaladta a 165 ezer tonnát - közölte a Nielsen piackutató cég.

A felmérés szerint egyre népszerűbb az önkiszolgálás, annak ellenére, hogy átlagosan mintegy egyharmaddal drágább, mint a kimérve értékesített húskészítmények.

Az előrecsomagolt, önkiszolgáló szegmensre - értékben - már 61 százalék jutott a bolti eladásból, ami 2 százalékponttal nagyobb, mint egy évvel korábban. A csemege pultnál kimért áruk részaránya 41-ről 39 százalékra csökkent.

A fogyasztók legjobban a párizsit és a virslit is magában foglaló vörösárukat kedvelik, értékben az eladások 25 százaléka jutott ezekre a termékre a vizsgált időszakban. Hasonlóan népszerű a száraz és félszáraz kolbász 23 százalékos részesedéssel 2008 július és 2009 június között.

Az összes húskészítmény mennyiségben mért bolti eladásából az utóbbi két évben, 79-79 százalékot képviselt a sertéshús, 19-19 százalékot a baromfihús, és mindössze 2-2 százalékot tett ki a marhahús.

A felmérés szerint tovább koncentrálódott a húskészítmények kiskereskedelme. A hipermarketre változatlanul 32 százalék jutott a mennyiségi eladásból 2008 július-2009 júniusban. A főleg szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401-2.500 négyzetméteres szegmens mutatója 31 százalékról 33 százalékra emelkedett.

Hanganyag: Kaputa Júlia