eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

A piacot nem lepte meg a kamatcsökkentés

Bár az elemzői várakozásoknál nagyobb kamatvágásról döntött a monetáris tanács hétfőn, a megkérdezett elemzők szerint a piac már előzőleg ezt a lehetőséget is beárazta.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 8,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az elemzők többsége csak 50 bázispontos kamatvágásra számított.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője elmondta: bár a várakozásokat meghaladta a csökkentés mértéke, a piacokat nem lepte meg igazán, hiszen ezt a lehetőséget is beárazták. Bár a monetáris tanácsi döntés kommentálása még nem ismert az elemző szerint a merészebb kamatvágást a kedvezően alakuló külpiaci feltételek, a forint erősödése és az állampapírpiac rendeződése segítette elő.

Nyeste Orsolya szerint ugyanakkor a monetáris tanács nem adja fel óvatos monetáris politikáját, legfeljebb az augusztus-szeptemberre várt kamatcsökkentést hozta előre.

Az elemző nem tartotta kizártnak, hogy év végéig fennmarad a 8,5 százalékos alapkamat, de arra is lát esélyt, hogy valamivel 8 százalék alatti szintre csökkenjen december végére.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzése "meghökkentőnek" tartja a 100 bázispontos monetáris lazítást, ami 50 bázisponttal felülmúlta mind a brókercég, mind a piaci konszenzus által várt változtatás mértékét.

Az Equilor szerint a csökkentés várhatóan pozitívan hat majd az állampapírpiacra, mivel a további kamatmérséklések lehetősége vásárlásra ösztönözheti a külföldieket, s ez kedvezően hat majd a forint árfolyamára is.

A befektetési vállalkozásnál úgy vélik: amennyiben a globális befektetői hangulat változatlan marad, az továbbra is éreztetni fogja hatását mind a forint, mind a magyar állampapírok piacán.

A bankközi devizapiacon a forint árfolyama a kereskedők beszámolója szerint nem reagált az MNB váratlan lépésére .

Az eurót a kamatdöntést megelőzően is és utána is valamivel 268 forint alatt jegyezték.

Nem sokkal az MNB kamatdöntése előtt az euró jegyzés 266,50 forint körüli szintről 267,80-ra emelkedett arra a hírre, hogy a lett kormánykoalíció egyik pártja nem írja alá az IMF-szerződést. A forint gyengülése ekkor szinkronban volt a zloty árfolyam mozgásával.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×