A BMW nem egyesül a Daimlerrel

Infostart
2009. július 27. 10:21
A Volkswagen és a Porsche tervezett fúziója kihat a másik két nagy német autógyár, a BMW és a Daimler közti együttműködésre is, de egyesülésük mindenképpen kizárt.

A BMW beszerzési igazgatója egy interjúban elmondta, hogy a BMW és a luxuskocsik gyártására szakosodott Daimler a közeljövőben szorosabb füzi együttműködését. A Wirtschaftswoche cimű vezető gazdasági hetilapnak adott nyilatkozatában Herbert Diess utalt arra, hogy már most számos termék beszerzésénél közös lép fel a két autógyár és úgy vélte, hogy 2012-ig az alkatrészek közel 10 százalékát együttesen fogják vásárolni, aminek eredményeképpen legalább a 4 milliárd eurót fognak megtakarítani.

Diess emlékeztetett arra, hogy a beszerzések terén a két gépkocsigyár közti együttműködés már tavaly megkezdődött és mind a BMW, mind pedig a Daimler számára annyira gyümölcsöző volt, hogy ezáltal 2008-ban már háromszor akkora összeget tudtak megtakarítani, mint egy esztendővel korábban.

Ezzel kapcsolatban a beszállító ipar már élesen bírálta a két autógyárat és rámutatott arra, hogy együttes fellépésükkel annyira leszorítják az árakat, hogy ezáltal gyakorlatilag a tönk szélére juttatják az alkatrész-szállító ágazatot. Herbert Diess ezt a Wirtschaftswoche cimü lapnak adott interjúban azzal utasította el, hogy sem a BMW sem pedig a Daimler nem jótékonykodhat a
beszállítóival.

A legnagyobb európai autógyár, a Volkswagen és a sportkocsik gyártására szakosodott Porsche küszöbön álló fúziójával kapcsolatban a beszerzési igazgató leszögezte, hogy a BWM és a Daimler között kizárt az egyesülés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást