Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milliárdos bírságot szabhat ki a PSZÁF

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány elfogadta azt a rendeletet, amely szeptember elsejétől teljes fogyasztóvédelmi jogkört biztosít a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének. Binder István, a hivatal szóvivője elmondta: emelkednek a bírság összegek is, a maximum tétel 2 milliárd forint lehet.

A kormány szerdán elfogadta azt a kormányrendeletet, amely szeptember 1-jével teljes fogyasztóvédelmi hatósági jogkört biztosít a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének. A rendelet célja, hogy a jövőben a PSZÁF járjon el minden olyan esetben, amikor valamelyik felügyelete alá tartozó szervezet megsért bármilyen fogyasztóvédelmi szabályt.

Binder István, a felügyelet szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: a döntés nyomán szeptembertől a PSZÁF az egyedi ügyfélpanaszok után is olyan vizsgálatot indíthat, ami bírsággal vagy egyéb eljárással zárulhat. A legsúlyosabb kiszabható bírság a 100 millió nettó éves árbevétel feletti pénzintézmények esetében 2 milliárd forint lehet, ezt akkor szabhatják ki, ha a fogyasztók széles körének jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértés történik - fejtette ki.

Bajnai Gordon kormányfő és a hazai bankok vezetői között lezajlott múlt pénteki egyeztetés eredményeként a PSZÁF, a bankok képviseletében eljáró Bankszövetség és a kormány a Gazdasági Versenyhivatal bevonásával közösen dolgoz ki egy magatartáskódexet. A kódex többek között tartalmazni fogja a szerződésmódosítások feltételeit, a bankok tájékoztatási feladatait és tisztázza, hogyan kell eljárni, ha az ügyfél nem fizet.

Ekkor a bankok képviselői vállalták, hogy szeptember végéig nem kezdeményeznek az ügyfelek számára kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosítást. Amennyiben a gazdasági környezet változása miatt erre mégis szükség van, a változtatási igényt indoklással együtt véleményezésre benyújtják a PSZÁF-nak, a felügyelet a véleményét közzéteszi a honlapján - mondta Binder István. A szóvivő kiemelte: a PSZÁF áttekinti a változásokat, ás ha ott jogsértést tapasztal, akkor el tud járni.

Hanganyag: Kaputa Júlia