Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lendületben a forint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lendületet vett a forint csütörtökön, a bankközi kereskedelemben. A piaci környezet kedvezett a térségbeli devizák erősödésének: az eurót 269,65 forinton jegyezték délután négy órakor a bankközi devizapiacon, a szerda délutáni 271,79 forint után.

Az árfolyam nap közben 271 forint közvetlen közelében ingadozott, miután az elmúlt hét vége óta a 274 forintos szintről fokozatosan sodródott a 270-es ellenállási pont felé.

A kereskedők elmondása szerint csütörtökön az erősödést leginkább "a kedvezőtlen hírek hiánya" segítette elő gyér piaci forgalom közepette. A nemzetközi piacokon ismét emelkedett a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, ami részben a várakozásoknál kedvezőbb amerikai munkanélküliségi adatoknak, valamint a bíztató jeleket mutató második negyedéves vállalati eredménybeszámolók sokasodásának, az ezzel összefüggésben javuló tőzsdeindexeknek tudható be.

A hangulatban beállt fordulat a "menedék" devizának tekintett japán jen gyengülését idézte elő a dollárral és az euróval szemben. A dollár egy százalékot is nyert a japán jennel szemben nap közben.

A kockázatvállalási hajlandóság fokozódását tükrözi az euró erősödése a szintén menedék devizaként kezelt dollár ellenében: az árfolyam rövid idő alatt 1,4200-ről 1,4250-re szökött.

A forint erősödésével kapcsolatban a forintkötvények jó piaci fogadtatása mellett a kereskedők kiemelték a 270 forintos euró- árfolyamküszöb átlépését követően megindult stop-loss műveletek gyorsító hatását. Megítélésük szerint a forint árfolyama az elkövetkező napokban - amennyiben a befolyásoló tényezők lényegesen nem változnak - a 268 forintos euróárfolyam felé fog közelíteni. Mivel a piacok már beépítették várakozásaikba az MNB 50 bázispontos kamatcsökkentését, annak bekövetkezése nem változtat az árfolyam-alakulás mértékén és irányán.