eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Napokon belül dönthetnek az Opel sorsáról

A napokban dönt az Opel autógyár jövőjéről az amerikai tulajdonos, a General Motors. A hónap elején még úgy tűnt, hogy az osztrák-kanadai Magna ajánlata a legkedvezőbb, nem rég azonban a kínai Beijing Automotive Industry Corporation (BAIC) is javított korábbi ajánlatán, most pedig a korábban legesélytelenebb Ripplewood amerikai befektetési társaság is módosított javaslatot tett az Opel átvételére. Ezzel azonban a német fél távolról sem ért egyet.

Az Opel cég legnagyobb németországi telephelye a Hessenben lévő Rüsselsheimben van, így szinte magától értetődő, hogy a tartomány miniszterelnökének szava rendkívüli súllyal nyom a latba az autógyár jövőjét illetően.

Roland Koch kétségbe vonta az állami hitelgarancia-vállalás fenntartását, ha a Gerenal Motors az amerikai Ripplewood nevű befektetési cég mellett dönt az Opel-telephelyek átvételéért kezdett versengésben.

Mint emlékezetes, hosszas viták után a berlini kormány bejelentette, hogy másfél milliárd euró értékben kész kezességet vállalni az Opel-gyárak megmentése érdekében. A garancia egyharmadáért Hessen tartomány vállalna felelősséget.

Roland Koch nem titkolta, hogy a tartományi kormány a kanadai-osztrák autóalkatrész beszállító céget, a Magnát szeretné az Opel új tulajdonosaként látni. A jelek szerint szerencsés vállalkozásnak ígérkezik az Opel átvétele, mert a gépkocsi piacon egyre nagyobb a kereslet iránta - legalábbis erre utal a BWM autógyár müncheni központjának most közzétett döntése, amelynek értelmében a német telephelyeken fokozatosan visszatérnek a korábbi termelési kvótákhoz.

A pénzügyi válság kirobbanását követően a BMW-nél is rövidített műszakok bevezetésével igyekeztek kiegyensúlyozni a megrendelések visszaeséséből fakadó anyagi problémákat. Egy ideje azonban annyira élénkült az új személyautók iránti kereslet, hogy a BWM a korábbi munkaidő visszaállítása mellett határozott.

Előbb a közel 20 ezer alkalmazottal dolgozó dingolfingi üzemben szüntetik meg a rövidített műszakokat, majd a cég lipcsei összeszerelő műhelyében is visszaállítják a normális termelési rendet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×