Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az IMF rontotta idei világgazdasági előrejelzését, de javította a jövő évit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán kissé rontotta idei világgazdasági előrejelzését, de jelentősen javította a jövő évre szóló jóslatát. Jelentősen javították szerdán londoni elemzők is a világgazdaság jövő évi teljesítményére adott előrejelzésüket, elsősorban a feltörekvő térség erőteljes élénkülésére számítva, bár a globális vállalati szektor pénzügyi helyzete a legújabb kimutatás szerint még meredeken romlik.

A világ összesített hazai összterméke (GDP) idén várhatóan 1,4 százalékkal csökken, jövőre viszont 2,5 százalékkal nőhet, közölte az IMF a "Világgazdasági Kilátások" időközi frissítésében szerdán.

A "Világgazdasági Kilátások" utolsó teljes kiadásában, áprilisban az IMF 1,3 százalékra várta a világgazdaság idei visszaesését, és 1,9 százalékra a jövő évi növekedését.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlege által szerdán kiadott év közepi helyzetfelmérés és prognózis azt írja, hogy a ház - vásárlóerő-paritáson számolt súlyozásokkal - 2009-ben változatlanul 1,0 százalékos világszintű gazdasági visszaesést valószínűsít, jövőre azonban már 3,7 százalékos globális növekedést vár az eddigi előrejelzésben szereplő 3,2 százalék helyett.

Az elemzés szerint az ellátási oldali vezető jelzőszámok folyamatosan javulnak, és az erőteljes recessziós tényezőnek számító raktárkészlet-leépítés "sem tarthat örökké".