Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Coface: A korábban vártnál nagyobb lesz a gazdasági visszaesés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A korábban jósoltnál nagyobb mértékű, összesen 6,6 százalékpontos világgazdasági visszaesésre számít a Coface a 2007 és 2009 közötti időszakban. A cég januárban 22, áprilisban 47 országot minősített le, most pedig 13 olyat, amelyeknek kis- vagy közepes méretű gazdasága nagyban függ a világgazdaságtól. A recessziós folyamat végének jelei már láthatóak, azonban egy lassú és gyenge növekedési ütemű, \"L\"-alakú folyamat a legvalószínűbb.

A Coface adatai szerint a világgazdaság visszaesésének üteme 2009-ben átlagosan 2,5 százalékot tesz ki, amely során a fejlett iparral rendelkező országok 3,9 százalékos visszaesést szenvednek el, a feltörekvő országok pedig 0,7 százalékos növekedést könyvelhetnek el.

A szerény mértékű növekedés 2010-ben indulhat meg átlagosan 1,7 százalékos ütemmel; ezen belül a fejlett országok 0,5 százalékos növekedésre számíthatnak, míg a feltörekvők lényegesen jobb, 4,1 százalékos gyarapodással kalkulálhatnak. Ezen legújabb számítások figyelembe veszik az év eleji időszakra valószínűsített, a korábbinál jóval nagyobb ütemű visszaesést, és azt feltételezik, hogy a csökkenés a következő hetekben megáll.

Ezek alapján a világgazdaság teljesítményének csökkenése 6,6 százalékpont körül alakulhat 2007 és 2009 között a Coface szerint, ami kivételesen nagy visszaesés. A cég úgy véli, hogy a legnagyobb mértékű visszaesést a FÁK és a feltörekvő európai országok gazdaságai szenvedik el.

13 új leminősítés; pozitív jelek Kínában és Indiában

Úgy tűnik, hogy a nyugat-európai országok gazdaságai elérték a gödör alját. A legtöbb európai ország besorolása változatlan maradt, kivéve Ausztriát, Hollandiát és Finnországot (ezen országok esetében a minősítéseket A1-ről A2-re rontotta a Coface), ahol a csökkenő külföldi kereslet érinti hátrányosan a gazdaságokat.

A Coface A3-as besorolás mellett negatív megfigyelési listára helyezte Portugáliát, ahol a háztartások fogyasztásának drasztikus csökkenése mellett az exportvolumen és a beruházások visszaesése figyelhető meg.

A feltörekvő európai országok reálgazdasági folyamatait érintette leginkább a válság, és a helyi valuták is instabilak. Szlovákia A3-as besorolás mellett negatív megfigyelési listára került a gazdasági aktivitásában tapasztalható nagymértékű visszaesés miatt, ahogyan a Balti-országok is recesszió mértékének, és a cégeik súlyos eladósodottságának következtében.

Egyelőre úgy tűnik, hogy Latin Amerika ellenáll a válság hatásainak, azonban Közép-Amerika láthatóan szenved az észak-amerikai visszaeséstől. Ezért a Coface negatív megfigyelési listára helyezte azokat a kisméretű gazdasággal rendelkező országokat, amelyekre hátrányosan hat az Amerikai Egyesült Államokban tapasztalható recesszió, például Costa Rica, El Salvador és
Guatemala. Venezuelában pedig egyre nehezebb dollárhoz jutni, így a szaporodik a lejárt fizetési kötelezettségek száma.

Ugyanakkor Nyugat-Ázsiában tapasztalható a legtöbb pozitív jel. A növekedési ütem visszatérésének már kézzelfogható jelei vannak a zóna két legnagyobb gazdaságában. Azonban a 2009 januárjában a magánszféra cégeinek ismétlődő problémái és az itt tapasztalható késedelmes fizetési problémák miatt az A3-as besorolás mellett negatív megfigyelési listára került Kína minősítése nem változott.

Magyarország: nem lesz gyors a talpra állás


Magyarországon sem reménykedhetünk gyors talpra állásban. "A statisztikai adatok szerint 6,7 százalékos GDP-visszaesés várható Magyarországon az idén" - jegyzi Meg Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója, aki hozzáteszi: amíg a fő exportpiacokon - főleg Németországban, amely általában a teljes magyar export 30 százalékának a felvevőpiaca - stagnálás vagy visszaesés tapasztalható, addig a magyar gazdaságban sem képes növekedést felmutatni.

Szerinte további gondokat jelent, hogy Magyarország belső kereslete nem olyan meghatározó a teljes GDP szempontjából, és a költségvetés helyzete - nem tud annál többet áldozni, mint ami EU-forrásokból befolyik - miatt ezt sem vagyunk képesek érdemben stimulálni. Emellett a magas kamatszint sem bátorítja a magán beruházásokat.

Dercze úgy látja, hogy a GDP, valamint a munkanélküliség szempontjából várhatóan a következő negyedév lesz a legrosszabb, és legelőször a 2010 első negyedévének adataira lesz érdemes figyelni. Emellett a magyar fizetésképtelenségi adatok azt mutatják, hogy az idén rekord várható a felszámolási eljárások számát tekintve, már az első negyedévben 20 százalék feletti növekedés volt tapasztalható.

Hosszabb távon pozitív változást hozhat a júliusban hatályba lépő új csődtörvény, amelytől mindenki azt várja, hogy növekedjen a csődök száma a végelszámoláshoz képest. A csődvédelem alatt ugyanis van esély a cégek reorganizációjára, és nagyobb eséllyel lehet talpra állítani őket.