Az emberek 10 százalékos inflációra számítanak

Infostart
2009. július 7. 15:41
Kevésbé pesszimisták a magyarok saját és az ország anyagi helyzetét is illetően - derült ki a GfK felméréséből. A piackutató igazgatója azt mondta: a megkérdezettek kedvezőbben ítélik meg a munkahelyük megtartását, de például a hitelfelvételi kedv vagy a megtakarítások iránti hajlandóság nem változott.

Jelenlegi helyzetüket még mindig pesszimistán ítélik meg az emberek, egy- vagy ötéves távlatban azonban már optimisták - mutatott rá az InfoRádióban Kozák Ákos, a GfK Hungária piackutató intézet igazgatója.

Ugyanígy növekedett a vásárlási hajlandóság is - elsősorban a tartós fogyasztási cikkeké -, amely fellendítheti a gazdaságot. Az év első három hónapjában ez még egyáltalán nem volt jellemző az emberekre.

Tízből kilenc ember áremelkedésekre számít, jó részük ráadásul nagyjából 10 százalékra, azaz a makrogazdasági előrejelzésekben meghatározottnál nagyobb inflációra számít.

A megkérdezettek negyede továbbra sem rendelkezik semmilyen megtakarítással, ugyanakkor egyre többen - már minden második ember - gondolják azt, hogy a mostani időszak alkalmas az ingatlanvásárlásra. A lakáseladást azonban jelenleg csak minden 10. ember tartja szerencsésnek.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást