Elmaradnak a külföldi turisták

Infostart
2009. július 6. 19:00
2009 első öt hónapjában a külföldi vendégéjszakák száma 16, a belföldi kilenc százalékkal maradt el az előző évitől - derült ki a KSH friss jelentéséből, emellett a vendégéjszakák száma 14, illetve 10 százalékkal csökkent.

Vendégszám, eltöltött éjszakák száma és árbevétel tekintetében is csökkenést mutattak a statisztikai hivatal legfrissebb adatai. Az árbevétel 12 százalékkal csökkent a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Csökkent a vendégek száma és az itt töltött idő is, főleg a külföldiek maradnak el.

Május végéig valamivel több mint egymillió külföldi vendég 2,8 millió vendégéjszakát töltött el különböző szálláshelyeken. Az öt legjelentősebb ország közül Ausztria kivételével mindegyik esetében esett a forgalom, azaz kevesebb német, román, brit és olasz turista látogat el Magyarországra. Ugyanakkor például 34 százalékkal több szlovák érkezik és tölt itt pár napot, mint tavaly.

A belföldi turistákat tekintve kisebb a visszaesés mértéke: 1,2 millió vendég, 2,6 millió vendégéjszakát regisztráltak május végéig. Ezen belül is nagyobb visszaesést könyvelhetnek a panziók, 15 százaléknyit, míg a szállodákban csak 10 százalékos volt a visszaesés. Az utazások egyharmada üzleti turizmus volt az év első öt hónapjában.

A szállodai vendégforgalom jó része a gyógy- és wellness hotelekben bonyolódott le. Jellemző tendencia, hogy az utazók egyharmada már interneten közvetlenül foglalja le szállását, és nem igényli az utazási irodák segítségét.

A vendégforgalom visszaesése lényegében valamennyi régiót jellemezte, ez alól a Dél-Dunántúl 4 százalékkal bővülő külföldi vendég-forgalma és a Tisza-tó stagnáló belföldi forgalma volt csak kivétel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást