Egy ember, aki miatt mindenki drágábban veszi a benzint

Infostart
2009. július 4. 08:40
Egy hazardírozó bróker volt nagy részben a felelős azért, hogy a héten megdöntötte az éves rekordot az olaj világpiaci ára. Az alkusz több millió dollár kárt okozott cégének, mivel engedély nélküli ügyleteket kötött.

Áldozatnak mondja magát a PVM Oil Futures brókercég, saját alkalmazottja áldozatának. Kedden egyik brókere ugyanis nem engedélyezett határidős olajügyleteket kötött és ezzel 10 millió dollár kárt okozott a vállalatnak. Mellesleg pedig hozzájárult ahhoz, hogy az éves csúcsra ugrott a kőolaj ára.

A cég által Steve Perkinsként megnevezett vezető brókert felfüggesztették, az esetet pedig kivizsgálják. A PVM, amely a világ legnagyobb független brókercége, értesítette a brit pénzügyi felügyelőszervet és az olajkereskedelemmel is foglalkozó, londoni tőzsdét az Intercontinental Exchange-t.

A bróker nem engedélyezett tétjei nyomán a piac többi szereplője valamilyen "geopolitikai eseményre" kezdett el gyanakodni, és vásárlásba kezdett. Ennek nyomán kedden 2 dollárral megugrott a Brent típusú kőolaj ára és elérte a hordónkénti 73 dollár 50 centet.

Mire kiderült, mi történt, már 16 millió hordóról szóló szerződést kötöttek meg, ami 32-szer több, mint átlagos napokon -jegyezte meg a BBC.

Amikor felfedezték az ügyleteket, a PVM eladásba kezdett - de határidős szerződések ára addigra lement és a brókerház így 10 millió dollárt veszített.

A renegát bróker hajnali kettőkor kezdett el hazardírozni, akkor amikor Ázsiában is visszafogott a kereskedés és London még alszik. Ilyenkor nem nehéz elmozdítani az olaj árát - mondta egy szakértő. Viszont az alkusz ügyletei látványosan kiemelkedtek a többi közül, ezért nem volt nehéz felfedezni azokat - tette hozzá.

Péntek reggelre az olaj ára az aggasztó amerikai munkanélküliségi adatok miatt hordónkénti 66 dollárra süllyedt.

Májusban a Morgan Stanley egyik ittas brókere kezdett ebédszünete után engedély nélküli vásárlásba, majd éjszaka megpróbálta eltüntetni a nyomokat. Ennek ellenére a felügyeleti szerv rájött a tevékenységére és eltiltotta.

Érdekesség, hogy az olajárral való spekulációt maga a PVM főnöke is elítélte és egyes tőzsdéket "elektronikus olajkaszinóknak" nevezett. Az eset muníció azok számára, akik a határidős ügyletek szigorúbb szabályozását követelik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást