Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét erősödött a forint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Erősödött a forint pénteken délelőtt, az eurót 270,56 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 271,44 forint után.

A forint számos pozitív, a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatos nemzetközi bizalmat javító tényezőnek köszönhetően erősödő árfolyam kilátások elé tekinthet - mondták el kereskedők az MTI-nek. A tényezők között említették az adócsomag parlamenti elfogadását, amely a költségvetési szigor meggyőző fokozódását és az uniós normákhoz való igazodást mutatja, valamint az ÁKK egyértelműen sikeres államkötvény aukcióját, amelyet az államadósság piaci finanszírozásához való visszatérésének jeleként értékelt a piac.

A forint mozgási sávját a következő napokban 268-272 forintos euró árfolyam között várják a szakértők. Megjegyezték, hogy a 270 forintos határ tartós áttörése újabb "célárfolyamot" jelölhet ki a forint számára 265 forintos euró árfolyam környékén.

A forint mozgása alapjában véve a nemzetközi piaci kockázatvállalási hajlandóság függvénye és szorosan követi a térségbeli devizák, elsősorban a zloty mozgását. A nemzetközi piaci kockázatvállalási hajlandóságot az euró/dollár árfolyam alakulása tükrözi jól. Alacsony kockázatvállalási hajlandóság esetén a "befektetési mentsvárnak" tekintett dollár eszközökbe áramlik a tőke, ami erősíti a dollárt az euróval szemben.

A dollárt negyed tízkor 193,06 forinton jegyezték (1,4011 dolláros euró árfolyam mellett), szemben a csütörtök délutáni 193,65 forinttal (1,4016 euró/dollár) és a szerda esti 189,80 forinttal (1,4140).

A svájci frankot 179,03 forinton jegyezték 178,39 forint után, 100 japán jent pedig 201,37 forinton jegyeznek a csütörtök délutáni 201,63 forinttal szemben.