eur:
393.34
usd:
367.75
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Az IMF bizakodóbb, mint a Világbank

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) úgy látja, hogy a termelés csökkenése lassul és a pénzügyi körülmények javulnak, ezért a legközelebbi, őszi előrejelzés-sorozatában minden bizonnyal javítani fogja a világgazdaság növekedésére szóló jóslatait - mondta az IMF vezérigazgató-helyettese, Murilo Portugal.

 A "Világgazdasági kilátások" tavaszi, áprilisi kiadásában az IMF 1,3 százalékos átlagos visszaesést valószínűsített a világgazdaságnak idénre, ez a legrosszabb lenne a második világháború óta.

Korábban, június végén a Világbank 3 százalékra rontotta a világgazdaság idei átlagos visszaesésére szóló előrejelzését a tavasszal általa jósolt, 1,7 százalékos mínuszról.

- A világgazdaságban most kissé jobb a helyzet, mint áprilisban volt - mondta Portugal újságíróknak Belgrádban, ahová a Szerb Nemzeti Bank megalapításának 125-ik évfordulójára érkezett.

Hozzátette azonban: a javulás lassúbbnak ígérkezik Európában és azon belül a Balkánon is.

Szólt arról, hogy az IMF, valószínűleg augusztusban, hozzájárul majd a szerb államháztartási hiánycél 3 százalék fölé emeléséhez az áprilisban kötött, 2,9 milliárd eurós készenlétihitel-egyezmény keretében, és Bosznia számára talán már a jövő héten jóváhagyják a sokáig vitatott, 1,2 milliárd eurós keretet. A török hitelkérelem sorsáról nem nyilatkozott.

Az IMF-vezető elmondta azt is, hogy a nemzetközi pénzintézet a tavalyi év közepe óta 157 milliárd dollár hitelt osztott szét a világ országainak, tízszer annyit, mint 2007-ben, és közel kétszer többet annál a 86 milliárd dollárnál is, amelyet 1998-99-ben adott az akkori ázsiai fizetési válság kárvallottjainak.

A mostani szükségletek miatt a Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa szerdán jóváhagyta, hogy a nemzetközi pénzintézet fennállása óta először kötvényt bocsásson ki.

A kötvénykibocsátással az a cél, hogy növeljék az IMF rendelkezésére álló forrásokat a gazdasági világválság kezelésére.

A legnagyobb ipari és fejlődő országokat tömörítő G20 csoport április elején tartott csúcstalálkozóján a résztvevők megállapodtak abban, hogy együtt összesen 500 milliárd dollárral az addiginak a háromszorosára növelik a pénzintézet azonnal mozgósítható tőkekészletét. Több ország jelezte, hogy kötvényvásárlás révén járulna hozzá a források bővítéséhez. Eddig három ország érdeklődött: Kína 50 milliárd, Brazília és Oroszország egyaránt 10-10 milliárd dollár értékben vásárolna IMF-kötvényeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×