Katona: tartható az államháztartási hiánycél

Infostart
2009. június 18. 15:27
Tartható a 3,9 százalékos éves hiánycél és a főbb makrogazdasági mutatók prognózisa is - mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára a májusi háztartási folyamatokról tartott sajtótájékoztatóján. Katona Tamás megjegyezte: a vártnál kisebb májusi többlet oka elsősorban a hó végi és eleji kifizetésekkel magyarázható.

Félig elolvadt a pénzügyi tárca által májusra várt 60 milliárd forintos többlet, ugyanis mindössze 35 milliárd forint lett, ami az államtitkár szerint főleg naptári hatásnak tudható be.

Az adóbevételek összességében hozták a várt nagyságot, kisebb mértékű elmaradás az áfában volt, valamint a jövedéki adóban és a regisztrációs adóban - derült ki a pénzügyminisztériumi tájékoztatóból.

A tárca államtitkára elmondta: júniusban 276 milliárd forintos hiányt várnak, az év ezen hónapja ugyanis hagyományosan deficites - tette hozzá Katona Tamás, ugyanakkor megjegyezte, hogy a tavaly júniusi 300 milliárdhoz képest az idei várhatóan alacsonyabb lesz.

Mindez azt jelenti, hogy az első félévben 840 milliárd forint fölé emelkedne a hiány, ami az éves deficitterv 85 százalékát jelenti. Az államtitkár hangsúlyozta: nincs szükség az éves hiánycél, vagy más makrogazdasági mutatók módosítására. Éves szinten tarthatónak vélik a 3,9 százalékos államháztartási hiányt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást