Ruhákra még mindig költünk

Infostart
2009. június 12. 13:46
Alig esett vissza a ruházati cikkek forgalma. A KSH által közölt kiskereskedelmi mutatószámokból látszik, hogy míg élelmiszerre és háztartási cikkekre kevesebbet költöttünk az utóbbi hónapokban, addig a ruházkodásra költött összeg feleannyit csökkent.

Egyáltalán nem borúlátóak a divatmárkákat eladó kereskedők - derült ki a GVA Robertson elemzéséből. Ezen üzletek forgalma ugyanis mindössze 1,2 százalékkal csökkent, szemben az élelmiszer forgalom 2,6 százalékos visszaesésével.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2009 első negyedévében a kiskereskedelmi forgalom volumene összesen 3,2 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, az egyik legkisebb csökkenést könyvelhette el ezen belül a ruházati kereskedelem.

A GVA Robertson szakértője azt mondta: az általuk megkérdezett nemzetközi márkák hazai képviselői sem panaszkodtak az első negyedéves számok alakulására és a bevásárlóközpontoktól is pozitív visszajelzések érkeztek.

Varga Ágnes szerint azonban nem árt az óvatosság, mert a forint gyengesége, illetve az árfolyamváltozás miatt előfordulhat eredmény-visszaesés. Arról nem is beszélve, ha egy-egy nemzetközi márkánál a viszonteladói hálózatnak nincs tartaléka az árfolyamhatások kiküszöbölésére, és hiába lennének vevők, ha a pénzhiány miatt nem tud eleget rendelni és elpártolnak a vevők.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást