Mi áll a forint erősödése mögött?

Infostart
2009. június 12. 13:27
Az elmúlt napokban folyamatosan erősödött a forint, az elemzők szerint elsősorban a régiós kockázatok javulásának és az általános piaci optimizmusnak köszönhetően. Az ING vezető makroelemzője szerint pozitív lehet, ha a 275-ös szintet átviszi a forint, ha viszont mégis romlik a piaci hangulat, akkor a 295-ös szintig is gyengülhet a magyar valuta árfolyama.

Régóta lebegtetik a piacon a lett valuta leminősítését, ez azonban nem fog megtörténni, ami az egész régió megítélésére pozitívan hat - mutatott rá az ING vezető makroelemzője.

Eközben továbbra is viszonylag optimista a nemzetközi hangulat, ebből pedig a forint is profitál, ahogy a régió többi valutája is - hangsúlyozta Németh Dávid.

Ugyanígy egy, a régióról vagy a világgazdaságból érkező negatív hír ellentétes folyamatokat indítana el, például az, ha az amerikai gazdasági lassabban áll helyre, vagy közép-európai recesszió elhúzódása kiábrándíthatja a befektetőket.

Magyarország megítélése némileg javult az elmúlt időszakban, negatív hír ugyanis nem nagyon jelent meg az országról. A költségvetés a tervezettnek megfelelően alakul, és az EP-választás eredménye sem váltott ki negatív reakciókat.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást