Az APEH külön egységgel ellenőrzi az offshore cégeket

Infostart
2009. június 5. 15:44
Közös fellépésről állapodtak meg az offshore cégeken keresztül történő adóelkerülés ellen az OECD országok adóhatóságai. A magyar adóhivatalnál külön szervezeti egység jön létre az ilyen cégek ellenőrzésére - mondta el az InfoRádiónak az APEH elnöke.

Nemcsak Magyarország küzd az adóelkerülés céljából létrejövő offshore cégek ellen, a G20-ak már áprilisban megállapodtak a nemzetközi fellépés szükségességéről.

Most az OECD országok adóhivatalainak vezetői folytatták a tárgyalásokat arról, milyen fellépés szükséges a következő 12 hónapban. Az országok a többi mellett információátadással segítik egymást - mondta az InfoRádióban Szikora János, az adóhivatal elnöke.

Elmondta azt is: a magyar adóhivatal önálló egységet hoz létre az offshore cégek elleni fellépésre, de vizsgálni fogják a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek vagyonszerzésének körülményeit is.

A miniszter önkéntes jogkövetésre számít

Az adóhatóság számára újszerű feladatot jelent majd az adóparadicsomokba kivitt jövedelmek utáni állami bevétel feltárása és beszedése is - ezt már Oszkó Péter pénzügyminiszter mondta, aki szerint az ellenőrzési technikák fejlesztése terén ez lesz a legérdekesebb feladat. E téren számítanak bizonyos arányú önkéntes jogkövetésre is - mondta.

A felkészülésre legalább fél év áll rendelkezésre. A plusz feladatokhoz szükséges erőforrásokat biztosítani fogják - ígérte a miniszter. Hozzátette: az adójogszabályok elfogadása után kész akár hetente ellátogatni az APEH-ba, hogy megbeszéljék az új törvényi szabályozással kapcsolatos mindennapi feladatokat.

Míg az APEH tavaly az év első öt hónapjában 120 ezer ellenőrzést végzett el, idén 126 ezret, a jogerősen megállapított adókülönbözet pedig 134 milliárd forintról 169 milliárd forintra emelkedett.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást