Két napos haladékot kaptak az APEH-től a társaságok

Infostart
2009. május 29. 13:15
Nagyüzem van a társaságoknál: május 31-ig kell benyújtani a társasági adóbevallást és a mérlegeket is az érintett vállalkozásoknak. Mivel 31-e hétvége, kaptak a társaságok egy kis haladékot, június 2-ig keddig kell ezeket a lépéseket megtenniük.

A bevált gyakorlat szerint május végéig, de a hétvége és az ünnep miatt most június 2-ig, keddig kell benyújtani a társasági adóbevallásokat az érintett vállalkozásoknak.

Gyakori, hogy a cégek az utolsó pillanatig halasztják a bevallás beadását, ezért jellemzően az állami elektronikus rendszer túlterhelt ezekben a napokban, azaz a bevallást benyújtó könyvelőnek vagy cégvezetőnek egy kis türelemre is szüksége lesz.

A társasági adóbevallás mellett oda kell figyelni a teáor számokra is. Azok, akik a többszöri halasztást kivárva még mindig nem rendezték a teáornak hívott szakmai kódjukat, a bevallással együtt ezt is rendezni kell egy külön dokumentumban.

Jelentős változás még az, hogy most májustól kötelezően elektronikusan kell beküldeni szintén május 31-ig a társasági beszámolókat is. Becslések szerint évente mintegy 50-60 ezer cég nem tesz eleget ennek az előírásnak, holott eddig is kötelező volt.

A mérlegek benyújtásánál arra kell figyelni, hogy a közzétételi díj megfizetését igazoló dokumentumot ne felejtsék el csatolni, illetve, hogy a megfelelő formátumban küldjék a dokumentumokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást