Kik járnak jól a jövő évi adótörvényekkel?

Infostart
2009. május 21. 14:21
Összességében nem jelentenek adócsökkentést a jövő évi adótörvények, inkább az adórendszeren belüli adóátrendezésre került sor - mondta a PriceWaterhouseCoopers cégtársa. Lőcsei Tamás szerint a változásokkal az alacsonyabb jövedelműek és a munkáltatók járnak jól.

Jó és kevésbé jó elemek is akadnak a jövő évi adótörvényekben: a 27 százalékra csökkentett munkáltatói járulék, a tételes eho és a különadó megszűnése is üdvözlendő, a szuperbruttósításnak azonban lehetnek negatív következményei. A nemzetközi gyakorlattal ellentétes, hogy az adóalapba a munkáltatói járulékok is bekerültek - mondta az InfoRádiónak a PriceWaterhouseCoopers cégtársa.

A társasági adókulcs 2011-ig ideiglenesen 19 százalékra emelkedik, az azonban még kérdés, hogy mely adókedvezményeket törlik majd el a döntéshozók - közölte Lőcsei Tamás. A jövedéki adó emelése két szempontból is veszélyes dolog: egyrészt az áfán keresztül is hat, másrészt pedig a kereskedők jó részét a feketegazdaság irányába nyomja - fűzte hozzá.

Az új adótörvényekből nem adócsökkentés, hanem - az eredeti terveknek megfelelően - adóátrendezés következik, ami kedvez az alacsonyabb fizetésűeknek is, de elsősorban a munkáltatóknak jön jól. A többet kereső munkavállalóknak rosszabb lesz a helyzete - mondta a PriceWaterhouseCoopers cégtársa.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást