Oszkó Péter külföldi címlapról üzen a befektetőknek

Infostart
2009. május 19. 16:05
A válság kezelésére és népszerűtlen kiadáslefaragásra vállalkozó új magyar pénzügyminiszter meglepő magabiztosságot sugároz - olvasható a MarketWatch címlapján megjelent, Oszkó Péterrel készült interjúban. A pénzügyminiszter az amerikai gazdasági hírportálnak nyilatkozva reményének adott hangot: a forint a jövőben stabilabb lehet. A MarketWatch tudósítása azonban figyelmeztet, hogy a magyar fizetőeszköz továbbra is sérülékeny.

Az egy hónapja hivatalban lévő szakértői kormány pénzügyminisztere az online gazdasági portálnak adott interjújában kifejtette: a jövő évi parlamenti választások előtt számos intézkedést végre tud majd hajtani.

"Úgy gondolom, hogy sok intézkedést el tudunk végezni, mivel a politikusok és az emberek is szakértői kormányként tekintenek ránk, és felismerték, hogy a jelenlegi kormányt nem a népszerűség vezeti, hanem az, hogy minden szükséges lépést megtegyen a válság leküzdése érdekében" - nyilatkozta a MarketWatch-nak Oszkó, aki szerint a társdalom tudatában van annak, hogy meg kell tenni ezeket az intézkedéseket. Meglátása szerint mindez azt jelenti, hogy több olyan intézkedést is végrehajthatnak, amit korábban nem tudtak.

A MarketWatch által tegnap, a pénzügyminisztériumi sajtótájékoztató után készített interjú során a miniszter elmondta azt is, hogy az új kormány képes bebizonyítani a világnak: stabil és megbízható ország vagyunk. Ennek eredményeképpen pozitív hatásokra számítok az év második felében - válaszolta Oszkó Péter arra a kérdésre, hogy mikor kezdődhet el a fellendülés a gazdaságban.

A pénzügyminiszter egyúttal reményét fejezte ki, hogy ezentúl a forint árfolyama is stabilabb lehet. Természetesen a pozitív hatások nem jelentkeznek azonnal a reálgazdaságban - hívta fel a figyelmet Oszkó.

A MarketWatch cikke emlékeztet arra, hogy Gyurcsány Ferenc lemondását azzal indokolta, hogy a reformfolyamatok akadályává vált, ezt követően pedig Bajnai Gordon elegendő támogatást kapott a parlamentben. Az új kormány reformlépéseket jelentett be az adók és állami kiadások területén, melyek nagy része hatályba lép és az ország költségvetési egyensúlyának helyreállítását célozzák.

Az elmúlt hetekben a globális kockázati étvágy támogatta a forint erejét, azonban a magyar fizetőeszköz továbbra is kiszolgáltatott. A globális pénzügyi válság kirobbanása előtt Magyarország fenntarthatatlan költségvetéssel bírt - olvasható a portál írásában. Oszkó Péter ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a program remélhetőleg elég hiteles ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a jövőben ezek a problémák.

"Ez a legtöbb, amit tehetünk. Természetesen a Magyarországon kívül zajló eseményeket nem tudjuk irányítani. Amire képesek vagyunk, hogy a lehető leggyorsabban végrehajtsuk a programban foglaltakat" - mondta el Oszkó Péter.

Nincs céldátum az euró bevezetésére

A pénzügyminiszter magabiztosan fogalmazott a magyar bankrendszer stabilitását illetően. A magyar bankrendszer nincsen tele toxikus eszközökkel. Az ingatlanpiac tekintetében Magyarországon nem alakult ki buborék - húzta alá a tárcavezető a MarketWatch-nak.

"Magyarország alapvető problémája két tényezőből ered. Az egyik, hogy a hitelek jelentős része devizában denominált és az árfolyam ingadozása kockázatot jelent. Ezért stabilizálnunk kell az árfolyamot, melynek következtében a mérséklődik az árfolyamkockázat is. A másik tényező, hogy a recesszió visszaveti a lakosság bevételeit és csökkenti a háztartások hitel-visszafizetési képességét" - magyarázta Oszkó Péter a devizahitelezéssel kapcsolatos legnagyobb aggodalmakat. A jegybank stressz tesztjének eredményére hivatkozva hozzátette: egy éves időtávon a recesszió nincs jelentős hatással a bankrendszer stabilitására.

Oszkó számára az időkorlát jelenti a legnagyobb kihívást, a válság megköveteli tőle ugyanis, hogy a lehető legrövidebb idő alatt végezzen tökéletes munkát. A pénzügyminiszter az interjúban azt is elmondta, hogy nem aggódik a hitelminősítők döntése miatt. Hangsúlyozta: helyesen kell kommunikálnunk.

Egy nap mindenképpen be fogunk lépni az euróövezetbe - mondta Oszkó Péter, aki ezúttal sem mondott céldátumot a pénzcserére. Úgy vélem, hogy most ki kell javítanunk egy múltbeli hibát: korábban ugyanis az időzítést fontosabbnak tartottuk a szükséges lépések megtételénél - vont mérleget az új pénzügyminiszter.