Csökkent a befektetési alapok vagyona

InfoRádió / MTI
2009. május 19. 10:05
Az első negyedévben a befektetési alapok összvagyona 1,4 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, s március végén 2.491 milliárd forintot tett ki - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ)az MTI-vel.

Tavaly az utolsó negyedévben a befektetési alapok összvagyona 16,7 százalékkal csökkent, a 2008-as év egészében pedig összesen 20,8 százalékos volt a csökkenés, az alapok összvagyona 2008. végén 2.526 milliárd forint volt.

Az elemzés szerint bár a tőkepiacokon folytatódott a mélyrepülés, s a magyar kötvénypiac továbbra sem teljesít jól, a forint jelentős gyengülése a nemzetközi diverzifikációt szem előtt tartó befektetőknek komoly eredményt hozott. Ennek megfelelően mind az alapok, mind a unit-linked portfoliók hozamai összességében pozitívak voltak az első negyedévben.

A leggyorsabb, 32 százalékos növekedést a zártkörű értékpapíralapok produkálták, míg a nyilvános alapok közül a likviditási alapok bővültek a leggyorsabban, 9 százalékkal.

A legtöbb friss tőkét ugyancsak a zártkörű értékpapíralapok, illetve a likviditási alapok vonzották, míg a legnagyobb tőkekivonás a garantált és az ingatlanalapokból volt.