Varga István: A legfontosabb a válságkezelő program megvalósítása

Infostart
2009. május 15. 14:45
A kormány válságkezelő programjának megvalósítását tartja legfontosabb feladatának a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Varga István elmondta: a válság kezdete óta 70 ezer munkahely szűnt meg, illetve 12 ezer új munkahelyet hoztak létre.

A válságkezelés nemcsak krízismenedzselés, hanem olyan, a pénzügyi egyensúlyt megteremtő szerkezeti változtatások végrehajtása, amelyekre később lehet építeni - mondta az InfoRádiónak a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A fő cél a válság hatásainak enyhítése, a pénzügyi stabilitás létrehozása, a munkahelyteremtés és a bizalom visszanyerése, növelése - tette hozzá Varga István.

A gazdasági krízis októberi kirobbanása óta 12 ezer új munkahely jött létre Magyarországon - a tárca pedig további beruházókkal tárgyal -, az is tény ugyanakkor, hogy 70 ezer állás megszűnt - közölte a tárcavezető. A miniszter arra nem vállalkozott, hogy megbecsülje, hányan válhatnak még munkanélkülivé a válság hatására.

Az uniós támogatások kifizetésének felgyorsításáról szólva Varga István elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel együttműködve megvizsgálják, hogyan lehetne megkönnyíteni a pénzek realizálását. Megjegyezte: eddig 330 milliárd forintot utaltak át, ám a cél az, hogy az év végéig 800 milliárd - a rendelkezésre álló keret mintegy 10 százaléka - kerüljön a gazdaságba.

A körmükre néznek

A kormány tavaly októberben 1400 milliárd forintos nagyságrendű programot indított a kis- és közepes vállalkozások segítésére; ebből 900 milliárd vissza nem térítendő támogatás, a fennmaradó összeg pedig hitelkeret - mondta Varga István annak kapcsán, hogy sok cég arra panaszkodik: az állami garanciával akkor meghirdetett forgóeszközhitelt csak az újonnan kötött szerződésekre adják ki a bankok.

A tárcavezető kifejtette: ezek a konstrukciók - amelyek kiajánlását erre a célra kidolgozott monitoring rendszerrel ellenőrzik - több mint ezer bankfiókban hozzáférhetők. Megjegyezte: egyeztetni fognak a pénzintézetekkel a vállalkozások által kifogásolt kérdésekről.

A körbetartozások elleni intézkedésekről szólva Varga István elmondta: a tárcájához tartozó szervezeteknek április elseje óta késedelmi kamatot kell fizetniük, ha csak késve tudják kifizetni a megrendelésüket teljesítő vállalkozásokat


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást