Behajthatja követeléseit - Fizetési meghagyás akár három nap alatt

Infostart
2009. május 9. 09:00
Lényegesen gyorsabb eljárást tesz lehetővé, hogy a fizetési meghagyásos eljárások a jövőben a bíróságok helyett a közjegyzőkhöz kerülnek - mondta el az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára.

Az évi több mint 400 ezer ilyen nem peres eljárást a jelenlegi 6-8 hónapos időtartam helyett a törvényjavaslat szerinti 3-15 nap alatt folytatnák le.

Az Országgyűlés által tárgyalt törvényjavaslat egy új területen vezeti be az elektronikus ügyintézést, részletesen újraszabályozza a fizetési meghagyásos eljárást, és rendelkezik az eljárás támogatására szolgáló informatikai rendszer kiépítéséről is.

Gadó Gábor, az igazságügyi tárca szakállamtitkára az InfoRádióban elmondta: a változtatással mintegy 1 milliárd forintot spórol az állam.

Hangsúlyozta: a bíróságok üdvözlik, hogy a teher lekerül a vállukról, miközben a közjegyzők kifejezetten kérték a feladatot, amely üzleti lehetőséget jelent számukra. Hozzátette: a peres szereplők képviseletek számára is előnyös, hogy az ügyintézés ideje jelentősen lerövidül.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást