Kedvező hír: lassult a gazdasági visszaesés mértéke

Infostart
2009. május 7. 14:07
Lassult a gazdasági visszaesés mértéke - mondta a Nemzeti Bank alelnöke, a Portfolió.hu Jelzálog hitelezés és lakásfinanszírozás Magyarországon című konferenciáján. Király Júlia szerint a legnagyobb kockázatot Magyarországon az jelenti, hogy a vártnál nagyobb a visszaesés mértéke.

Globálisan enyhültek a finanszírozási nehézségek, és valamelyest javult a kockázatvállalási hajlandóság - mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a portfolio.hu Jelzáloghitelezés és lakásfinanszírozás Magyarországon című konferenciáján.

Király Júlia szerint az enyhülés a jegybankok likviditásösztönző lépéseinek köszönhető elsősorban.

A magyar pénzpiaci környezetről a jegybank alelnöke azt mondta: hasonlóan a régióhoz, itt is enyhültek a pénzpiaci feszültségek, és kijelenthető, hogy a piacok stabilizálódtak, de nem normalizálódtak.

Király Júlia szerint az is bíztató, hogy a gazdaság visszaesésének üteme lassulni látszik, és 2011-től várható egyértelmű fordulat.

A jegybank alelnöke elmondta: egyértelműen csökkent a hitelkereslet és a hitelkínálat is. A bankok hozzáállásáról elmondható, hogy nincs leállás, csak lassul a lakossági és a vállalati hitelezés.

Az új folyósítások már forint- és euróalapúak, ám ezek a svájci frank szerepét még nem vették át.

A szakember szerint a következő időszakban biztosan romlik a banki profit, sőt elképzelhető negatív profit is.

Kiemelt kockázatúnak tartja azt, hogy a vártnál nagyobb a gazdasági visszaesés mértéke, ugyanakkor a gazdasági ösztönzést korlátozza a magyar állam pénzügyi helyzete, finanszírozási lehetőségei.

Király Júlia szerint szükséges a pénzügyi rendszer felügyeletének megerősítése, mert a hibákból tanulni kell.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Király Julia
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást