GVH: kartellgyanú a tankönyvkiadóknál

InfoRádió / MTI
2009. május 4. 15:30
Kartellezés gyanúja miatt előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a Konsept-H Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft.-nél, a Műszaki Könyvkiadó Kft.-nél, a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt.-nél, valamint a School Oktató, Kiadó és Gazdasági Szolgáltató Bt.-nél Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A GVH hétfői közleménye szerint a szervezet azért indított eljárást, mert a rendelkezésére álló információk alapján feltehető, hogy a könyvkiadó vállalkozások előzetesen megállapodást kötöttek az Oktatási Minisztérium által 2001. május 31-én megjelentetett, az értelmi fogyatékos tanulók által használatos tankönyvek kifejlesztésére és gyártására kiírt pályázatának elnyerése érdekében.

A közlemény kitér arra is, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul.

A gyanú szerint a vállalkozások arról egyeztek meg, hogy a pályázati kiírásban szereplő egyes tételekre melyik kiadó jogosult egyedül és kizárólag pályázatot benyújtani, s tájékoztatták egymást a jövőre vonatkozó fejlesztési elképzeléseikről is.

A feltételezések szerint a kiadók 2001-től napjainkig tartó folyamatos magatartással és feltehetően további egyeztetésekkel, megállapodásokkal osztották fel egymás között a sajátos nevelési igényű, fogyatékos tanulók tankönyvi piacát.

A közlemény szerint az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mihálovits András, a GVH szóvivõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást