Jövőre újabb IMF-hitelre lehet szükségünk, a piac is nyugodtabb lenne

Infostart
2009. május 2. 11:00
Az IMF hitelkeret meghosszabbításának szükségességét hangsúlyozta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, az MDF EP-listavezetője a Nemzetközi Valutaalap képviselőinek Washingtonban. A portfolio.hu elemzője szerint is el kell gondolkodni a hitelkeret meghosszabbításán. Madár István az InfoRádiónak elmondta, ez nem ronthatja Magyarország jelenlegi pozícióját.

Ha a költségvetés a tervezett pályát futja be, akkor várhatóan 2010 végéig lesz elegendő a Nemzetközi Valutaalap hitelkerete, akkor is, ha az állam továbbra sem tudja magát finanszírozni az állampapírpiacról - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője.

Madár István hozzátette: ha a magyar gazdaság 2010 vége után sem lesz képes magát finanszírozni, akkor a piac is egy új hitelmegállapodást várna az IMF-fel. A szakértő úgy véli: érdemes lenne már a Bajnai-kormánynak elkezdenie a tárgyalásokat a Valutaalappal.

A portfolio.hu elemzője szerint legkésőbb jövő év tavaszára megállapodáshoz közeli állapotba kel jutni az IMF-fel az új hitelkeretről, mert ez a piacok számára inkább megnyugtató, mint riasztó lenne.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást