Egyeztet a Földgázszállító Zrt. ukrán partnerével

Infostart
2009. április 29. 10:36
A mai napra vonatkozó gázszállításokról egyeztet a földgázrendszer irányításáért felelős FGSZ Földgázszállító Zrt. és az ukrán Ukrtranszgaz. A magyar társaság közleménye szerint tegnap az ukrán gázszállító vállalat csak az orosz Gazprom forrásaiból származó 5 millió köbméter földgázt igazolta és azt hiánytalanul át is adta.

A Földgázszállító Zrt. a le nem szállított gázt a hazai piacon rendelkezésre álló opciós gázforrásokból pótolta. Ma a becsült magyarországi gázfogyasztás 20-21 millió köbméter, ami megfelel az ilyenkor szokásos mennyiségnek.

A liberalizált gázpiac második legnagyobb szereplője, az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. tegnap jelentette be, hogy beszállítót vált. Az EMFESZ ügyvezető igazgatója közölte: ezzel biztosítani tudja a cég a gázellátást a fogyasztóknak. Góczi István az InfoRádióban közölte: a korábbi beszállító, a RosUkrEnergo nem jut gázhoz Ukrajnában, ezért az EMFESZ a jövőben az orosz Gazprom üzleti érdekkörébe tartozó RosGas közreműködésével biztosítja a gázszállítást.