Évente párezer euró: hogyan alapítsunk offshore céget?

Infostart
2009. április 28. 08:00
Viszonylag egyszerű offshore céget alapítani és működtetni is - mondta az InfoRádió Adóinfo című magazinjának Vadász Iván adótanácsadó. A szakember szerint ezek a vállalkozások általában Ausztriában vagy Svájcban nyitnak bankszámlát.

Nem kis munka, nem kis fáradság offshore céget alapítani. Kell hozzá egy külföldi ügyvédi iroda, amely jól ismeri a helyi eljárásokat. Kell egy magyar ügyvédi iroda is, egy magyar cég és egy külföldi bankszámla. Ekkor indulhat is az alapítás - mondta az InfoRádiónak Vadász Iván adótanácsadó.

A legjellemzőbb módja ennek az, hogy magánszemélyek megalapítják a megfelelő helyen az offshore céget, és ez vagy alapítóként lép be egy magyarországi kft-be, vagy nem alapítóként, hanem törzstőke-emeléssel szerez tagsági jogosítványokat. Bankszámlát is nyitnak, általában Ausztriában vagy Svájcban - fejtette ki a szakember.

Utóbbi ország februárban írt alá egy, a pénzügyi csalások felderítésére vonatkozó együttműködési megállapodást az EU-val. Ez azonban a jövedelemadókra nem terjed ki, csak az áfacsalásokra, jövedéki csalásokra, a pénzmosásra, közbeszerzési csalásokra. De arra, amire ezeket a svájci bankszámlákat használják, nem terjed ki a megállapodás - jegyezte meg Vadász Iván.

Az offshore cég országában csak egy formális apparátust kell fenntartani. Az ügyvédi irodát, a névleges ügyvezetőt, a névleges tulajdonosokat ki kell fizetni. Párezer euróba a legolcsóbb offshore cég is belekerül évente - mutatott rá az adótanácsadó.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást