Rekord összegű bírságot kapott a dohánycég

Infostart
2009. április 22. 15:19
Jogellenes reklámozás miatt rekord összegű, 300 millió forintos bírságot szabott ki a British American Tobacco dohánycégre a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A döntést jóváhagyta a bíróság.

A reklámfelügyeleti eljárás még 2007 februárjában indult a British American Tobacco ellen, miután az Országos Dohányfüstmentes Egyesület és a Füstirtók Egyesülete jelezte, hogy a cég dohánypromóciót működtet: a megvásárolt termékekhez ajándéktárgyakat adnak - ezzel a tevékenységgel pedig megsértette a dohányreklámok közzétételére vonatkozó törvényi tilalmat.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 731 helyszínen 1683 dohánypomóciós alkalmat talált és értékelt, és 300 milliós pénzbírságot állapított meg a cég ellen - mondta el az InfoRádiónak a testület szóvivője, aki hozzátette: a gyár bíróságon támadta meg ezt a döntést.

A British American Tobacco azzal érvelt, hogy a promóciós tevékenysége az akkori reklámszabályok értelmében megengedett volt, és kifogásolta a bírság összegét is.

Kathi Attila elmondta: a Pest Megyei Bíróság most hirdette ki azt a döntését, amelyben elutasította a dohánygyár keresetét, és kifejtette: a cég promóciója jogellenes tevékenységnek minősült. Hozzátette: a 300 millió forintos büntetés a hatóság által eddigi kiszabott legmagasabb bírságösszeg.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást