Hernádi: Sosem hittem volna, hogy az oroszok valóban elzárják a gázcsapot

Infostart
2009. április 22. 11:00
A régió országainak közösen kell keresniük a megoldást a térség energia-biztonsági problémáira - mondta a Mol elnök-vezérigazgatója a Nézőpont Intézet konferenciáján. Hernádi Zsolt szerint ebben nem számíthatunk az Európai Unió segítségére.

Nem sikertörténet Magyarország elmúlt 15 éve, a Molé viszont az, hiszen a régió olyan vállalatává vált, amely nemcsak Magyarországon, hanem Szlovákiában és Horvátországban is meghatározó jelentőséggel bír - mondta a társaság elnök-vezérigazgatója a Nézőpont Intézet "Magyarország 2025" konferencia-sorozat előadásán.

Amikor az osztrák OMV 2007-ben támadást indított a magyar olajtársaság ellen, ahhoz, hogy a Mol ellen tudjon állni a felvásárlási kísérletnek, szerkezeti változtatásokat kellett bevezetni, amelyek révén a cég erősebbé, és hatékonyabbá vált. Hernádi Zsolt szerint ez az oka annak, hogy most sokkal nyugodtabban reagálnak az oroszok részvényvásárlására.

A Szurgutnyeftyegazban és a Molban nehéz közös értékeket találni, ami pedig szükséges lenne a két cég együttműködéséhez - közölte a cég elnök-vezérigazgatója. Hozzáfűzte: a Mol három országban a GDP közel 5 százalékát termeli, ezt a felelősséget pedig nem lehet odadobni egy új befektetőnek.

Hernádi Zsolt szerint az energetika szerepe mára teljesen átértékelődött. Az év elején kirobbant orosz-ukrán gázvita ráirányította az energiaellátás biztonságára a figyelmet. Hangsúlyozta: sosem hitte volna, hogy az oroszok  valóban elzárják a gázcsapot, 2009. január elsejétől azonban új kockázati térképet kell rajzolni az energetikában.

Hernádi Zsolt szerint az Uniót nem érdekli a régió energia-biztonsági problémája, uniós segítségre nem számíthatnak a térség országai, épp ezért közösen kell megtalálni a megoldást a problémára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást