MNB: nem változott a jegybanki alapkamat

InfoRádió / MTI
2009. április 20. 14:16
Nem változtatott a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén. Az elemzők többsége az alapkamat szinten tartását várta.

A magyar gazdaság romló növekedési kilátásaira nemcsak a pénzügyi és világgazdasági válság, és a bankok visszafogott hitelezései hatnak, de rövidtávon a kormányfő által bejelentett kiigazítási intézkedések is, amelyek hosszabb távon segíthetik a növekedést - jelentette ki a jegybank elnöke a döntés utáni sajtótájékoztatón.

Simor András kifejtette: bár részleteiben még nem ismert az adóváltozások mértéke, a monetáris tanács úgy ítéli meg, hogy ezek a kormányzati intézkedések rövidebb-hosszabb ideig eltéríthetik az inflációt a 3 százalékos céltól.

Mivel a tervezett áfa-, és jövedéki adó emelések kereslethiányos gazdaságban valósulnak meg, a tervezett 3 százalékos inflációs horizonton vélhetően tartósan nem lesz tartós hatásuk.

A monetáris tanács október 22-én 8,5 százalékról 11,5 százalékra emelte az alapkamatot, majd november 24-én, december 8-án és december 22-én 0,5-0,5 százalékponttal csökkentette. A január 20-i kamatdöntő ülésen újabb 0,5 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, így alakult ki a 9,5 százalékos kamat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kaputa Júlia összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást