Csökkent a szállodák forgalma

Infostart
2009. április 7. 14:52
Január-februárban a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi vendégek száma 19, a belföldieké 9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A külföldi vendégéjszakák száma 14, a belföldieké 8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 11 százalékkal mérséklődött január-februárban. Az év első két hónapjában a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 32,2 százalékos volt.

Az idei év első két hónapjában 268 ezer külföldi vendég 727 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 19, a vendégéjszakák száma 14 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az öt legjelentősebb küldő ország esetében is - Németország, Ausztria, Románia, Nagy-Britannia, Olaszország - visszaesés tapasztalható a vendégforgalom tekintetében.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 398 ezer belföldi vendéget és 880 ezer belföldivendég-éjszakát regisztráltak, a vendégek száma 9, a vendégéjszakák száma pedig 8 százalékkal mérséklődött. A belföldivendég-forgalom mintegy 80 százalékát fogadó szállodákban 8 százalékkal visszaesett az éjszakák száma az előző évhez viszonyítva.

Az idén január-februárban a szállodai vendégforgalom 40 százaléka a gyógy- és wellness-szállodákba irányult, a külföldi vendégek 17 százaléka, a belföldieknek 37 százaléka vette igénybe a gyógy- és wellness-szállodák által nyújtott szolgáltatásokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást