Újabb leánybankját segítette meg az OTP

Infostart
2009. április 1. 08:37
Miután az OTP Bank a múlt héten ukrán leánybankját 50 millió dolláros alárendelt kölcsöntőkével segítette meg, tegnap hasonló, 15 millió eurós juttatásról határozott montenegrói leánybankja, a Crnogorska komercijalna banka AD (CKB) esetében is. A bank kedden megtartotta a 2008-as üzleti évet lezáró éves rendes közgyűlését, amelyen a vezetőség személyi összetételéről is döntés született.

Az OTP Bank 2006-ban vásárolta meg 104 millió euróért a magántulajdonú társaságot. Eddig két alkalommal összesen 52 millió eurós tőkeemelést hajtott végre a leánybankban, és a tőkeemelésen felül összesen 200 millió euró finanszírozást biztosított, ami jelenleg is rendelkezésre áll, miközben a megtermelt profit is a CKB-nál maradt.

A CKB 2008-as auditált nemzetközi számviteli szabályok szerinti adózás utáni eredménye 12.026 millió euró, ami 43 százalékkal haladja meg az előző év végén realizált eredményt, a bank teljes eszközállománya pedig 1.162 millió euró. A bank mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése mintegy 34 százalékos a 11 szereplős montenegrói bankpiacon.

Az igazgatóság tagjai ismét Windheim Józsefet, az OTP Bank magyarországi régiós ügyvezető igazgatóját választották a testület elnökévé. Milka Ljumovic, a bank vezérigazgatója és Bose Tatar vezérigazgató-helyettes sok éves eredményes munka után bejelentették visszavonulásukat, ugyanakkor a bank két alapító tulajdonosa továbbra is az igazgatóság tagja marad.

Aleksandra Popovic vezérigazgató-helyettesként továbbra is felügyeli az üzleti területet, és változatlanul a CKB igazgatóságának tagja. A CKB irányítását vezérigazgatóként a jogszabályi előírásoknak megfelelő legkorábbi időponttól Dr. Bobvos György látja el, míg a hitelintézet új kockázatkezelésért felelős vezérigazgató-helyettese Sárdi László.

Az OTP Bank tulajdonosi minőségében 15 millió eurós alárendelt kölcsöntőke juttatásról határozott - olvasható a bank közleményében.