Épülhet új atomerűművi blokk Magyarországon

InfoRádió / MTI
2009. március 30. 18:58
A képviselők hétfőn elfogadták azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely hozzájárulást ad új atomerőművi blokk vagy blokkok telepítésének előkészítéséhez a paksi atomerőmű telephelyén. A Ház 363 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvény módosítását is.

Az Országgyűlés 330 igen, 6 nem és 10 tartózkodás mellett fogadta el a határozati javaslatot.

Az indokolás szerint a beruházás előkészítéséhez minimum öt év, a megvalósításához a műszaki tervezést követően minimum hat év, az új erőműegység létesítéséhez összesen tehát legalább 11 év szükséges. Mint írták, a magyar társadalom pozitívan ítéli meg az atomerőművet, a magyar lakosság mintegy háromnegyede, 73 százaléka egyetért azzal, hogy Magyarországon atomerőmű működik.

a Ház 363 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvény módosítását hétfőn.

A szavazással megnyílik a lehetőség ahhoz, hogy az MTA kutatóhálózata modern, európai kutatóhálózatként működjék. Ezen túlmenően a módosításra a gazdasági, társadalmi és jogszabályi környezetben fellépő változások miatt is szükség volt, valamint a parlament megerősítette az Akadémia törvényben biztosított tevékenységi szabadságát, belső demokráciáját is.

Az új törvény felsorolja az MTA közfeladatait, világossá teszi döntéshozatali rendszerét és átláthatóbbá vagyongazdálkodását.