Újabb benzináremelés jöhet

Infostart
2009. március 28. 17:15
Egy hét alatt forintban mérve péntek délutánig 11 százalékkal emelkedett a benzin tőzsdei ára, miközben a gázolaj piacán 9 százalékos növekedés volt megfigyelhető. A Portfolio.hu szerint mindez az elmúlt hét drágulása után most újabb üzemanyagár-emelést hozhat.

A múlt heti záró értékéhez képest péntek délutánig 8.2 százalékkal növekedett dollárban mérve a benzin ára, a gázolajé pedig 6 százalékot menetelt felfelé.

A forint azonban az elmúlt két hét erősödése után jelentősen gyengült mind az euróval, mind a dollárral szemben (a múlt pénteki 220 helyett pénteken 230 körül járt a jegyzés), ezért hazai fizetőeszközben mérve a benzin esetében 11.6 százalékos áremelkedés figyelhető meg a tőzsdei árakban, a gázolaj ára pedig csaknem 9.3 százalékot emelkedett.

Az elmúlt fél év hektikus ármozgásai közepette a MOL árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban, így pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehet a hazai árváltozás hétfőn. A Portfolio.hu úgy véli, hogy a tőzsdei kurzus mozgásának tükrében a gázolaj és a benzin árát szinte biztosan megemeli majd a MOL szerdától.