Félmilliárdos PSZÁF-büntetés Sorosnak az OTP miatt

InfoRádió / MTI
2009. március 26. 20:02
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) csaknem fél milliárd forintra bírságolta a Soros Fund Management LLC-t tavaly október 9-i, a Budapesti Értéktőzsdén OTP részvényekre kötött üzletei miatt, amelyek a banki papír jelentős értékvesztését okozták. A károsultak azonban nem perelhetnek.

Az erről szóló határozatot a PSZÁF csütörtökön tette közzé.

A határozat szerint a Felügyeleti Tanács megállapította, hogy Soros Fund Management LLC megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Schiffer Péter, a PSZÁF főigazgató-helyettese az InfoRádiónak elmondta: tudomásukra jutott, hogy az alapkezelő olyan megbízást adott, amely jelentős mértékben lenyomta az OTP-részvények záróárfolyamát. Bebizonyosodott, hogy ráadásul az alapkezelő egyúttal olyan megbízást is adott, hogy másnap vásárolják vissza a megbízottjai az általa eladott részvényeket.

Schiffer azonban azt is hangsúlyozta, hogy a piacbefolyásolás nem bűncselekmény, így a károsulataknak nincs módjuk büntetőfeljelentést tenni az alapkezelő ellen.

Az alapnak a bírságot a határozat kézbesítésétől számított harminc napon belül kell befizetnie a felügyelet számlájára.

Soros György reméli, hogy alapja nem szegett szabályt

A magyar származású amerikai üzletember közleményben tudatta: a Soros Fund Management LLC együttműködik a magyar hatóságokkal, és egyúttal belső vizsgálatot indított a PSZÁF-bírság nyomán.

Soros György közölte, hogy a vizsgálat eredményének ismeretében a fedezeti alap megteszi a megfelelő intézkedéseket. Kiemelte, hogy reményei szerint a Soros Fund Management alkalmazottja nem szegte meg az érvényes szabályokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Schiffer Péter a büntetésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Schiffer Péter a lehetséges perrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást