Akár egy repülőgép is rázuhanhat az atomerőműre, kibírja

Infostart
2009. március 18. 06:00
Nagy valószínűséggel úgynevezett harmadik generációs atomerőművi blokkot fognak építeni Magyarországon, ezek már sokkal biztonságosabbak és jóval szélesebb tartományban vezérelhető a teljesítményük - mondta az MTA Energetikai Bizottságának elnöke. Aszódi Attila hozzátette: az atomhulladékot tekintve már nem a tárolás, hanem az újrahasznosítás a világtrend, amelyet már technikailag is meg lehet oldani.

A világon ma használt atomreaktorok többsége második generációs, ilyenek a paksi blokkok is - mondta az InfoRádiónak az MTA Energetikai Bizottságának elnöke. Aszódi Attila hozzátette:azóta már kifejlesztettek harmadik generációs blokkokat is, amelyek sokkal szélesebb tartományban manőverezhetőek, teljesítményük nem kell, hogy 100 százalékos legyen, viszonylag nagy sebességgel változtatható a teljesítményük.

Kifejtette: ezeket a blokkokat speciális, nagy teljesítményű, a terhelést bíró védőépületekbe helyezik, amelyek még azt is kibírják, ha rájuk zuhan egy utasszállító gép, kibírják az extrém időt és a földrengést is. Eddig a kiégett rudak ötvenéves tárolás után földalatti lerakókba kerültek, pedig további nagy energiatermelési potenciál van bennük.

Veszélyes voltukat egy belekevert, kis mennyiségű anyag okozza, amit ha sikerül kivonni, sokkal kisebb a tárolási probléma. Erre már vannak módszerek a franciáknak köszönhetően, és az oroszok is dolgoznak rajta - mondta Aszódi Attila.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást