MasterCard bankkártyája van? Ausztriában nem mindenhol fizethet vele

Infostart
2009. március 17. 18:33
Néhány ausztriai üzletben nem lehet MasterCard típusú bankkártyával fizetni, mivel azokat hitelkártyának és nem betéti kártyának minősítik. A MasterCard Europe regionális igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a hitelkártyák használata drágább a kereskedőnek, ráadásul Nyugat-Európában hagyományosan a Maestrót tekintik betéti kártyának, nem a MasterCardot. Gauder Milán hozzátette: uniós előírás szerint ennek a különbségtételnek 2011-ig meg kell szűnnie.

A kilencvenes években hitelkártyák még nem voltak forgalomban Magyarországon, ezért a bankok a nemzetközi MasterCard és a dombornyomott Visa kártyákat betéti (debit) kártyaként bocsátották ki. Ez - néhány közép-európai államon kívül - máshol nem volt jellemző, éppen ezért ezeket az eszközöket külföldön általában hitelkártyának nézik - mondta az InfoRádiónak a MasterCard Europe regionális igazgatója.

A bankkártyák Nyugat-Európában már a hatvanas-hetvenes években elterjedtek, az uniós tagállamok gazdasága azonban akkor még nem forrott össze, így az egyes országok bankjai saját fizetési rendszert alakítottak ki. A kilencvenes években ezeket kötötték össze és vonták egy logó alá. Ezért fordulhat elő, hogy például Ausztriában a hitelkártyát, azaz a MasterCardot nem fogadják el - magyarázta Gauder Milán.

A szakértő éppen ezért azt javasolja - főleg az Ausztriába és Németországba készülőknek -, hogy vigyenek magukkal Maestro kártyát, ami arrafelé hagyományosan a betéti kártya. Egyes üzletekben azért nem fogadják el a hitelkártyákat, mert többe kerül a tranzakció - jegyezte meg.

Az Európai Unió 2010 végéig adott időt a kártyatípusok egységesítésére, így 2011. január elsejétől a nemzetközi kártyákat mindenhol el kell majd fogadni - mondta a MasterCard Europe regionális igazgatója.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást