További költségvetési kiigazítást vár a MGYOSZ

InfoRádió / MTI
2009. március 10. 12:58
Az állami adósságspirál megfékezéséhez további költségvetési kiigazításra, a GDP növekedési ütemének fokozása, valamint hiteles gazdaságpolitikai vezetőkre van szükség - fejtette ki Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által szervezett csúcstalálkozón.

Hangsúlyozta: Magyarországon eddig főként fizetésimérleg-válságok voltak, most azonban elsősorban adósságválságban van az ország.

Külföldi befektetők szerint a magyar állam eladósodottsága elérte azt a szintet, ahol meggondolandó, hogy érdemes-e a jelenlegi kamatszinten finanszírozni az országot - fogalmazott Hamecz István.

A foglalkoztatás növelése a kkv-szektor fejlesztése révén, az ártámogatási rendszer jelentős megnyirbálása, egyes állami finanszírozású megaprojektek leállítása és forrásaik átcsoportosítása, valamint a hitelállomány összehúzódásának megállítása jelentik a legfontosabb válságkezelő lépéseket Heim Péter, az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő elnök-vezérigazgatója szerint.

Előadásában a közgazdász kifejtette: jelenleg nincs olyan program, amellyel a következő másfél évben megfordítható lenne a magyar állami adósságdinamika iránya, az ország régiós lemaradása az egy főre eső GDP terén.

Nem egyedi a magyar adósságválság, a fejlett világ egésze hasonló problémákkal küzd - fejtette ki Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

Hangsúlyozta: a jelenlegi válságban minden európai felzárkózási modell zsákutcává vált. A világpiaci nyitottság, a globális pénzügyi beágyazottság, az erős export-import szektor, amelyek három éve még előnynek számítottak, ma a kockázat fő forrásait jelentik - fogalmazott.

A közgazdász emlékeztetett arra, hogy az egykor Európa mintagazdaságának számító Írország szuverén adósságkockázatot tükröző CDS-felára ma nem sokkal marad el Magyarországétól.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kaputa Júlia tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást