Egyszeri hatása volt a jegybanki lépésnek

Infostart
2009. március 9. 13:24
Erősödött a forint a jegybank hétvégi bejelentésének hatására, de mozgása nem szakadt el a régió többi devizájának mozgásától. Kondrát Zsolt, az MKB elemzője szerint hibázott a jegybank, már korábban meg kellett volna tenni ezeket a lépéseket.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke hétvégén bejelentette: több eszközzel egyszerre próbája a forint stabilitását megteremteni a jegybank. Ahogy Simor András fogalmazott, akár kamatemeléssel is felléphet a romló forintárfolyam ellen, de eszköz a valutaintervenció is, azaz az Európai Uniótól, a Nemzetközi Valutaalaptól, valamint a Világbanktól kapott 20 milliárd eurós hitelkeretből bocsát eladásra valutát.

Az MKB elemzője szerint a bejelentésnek volt ugyan hatása, a forint azonban hétfőn már megint együtt mozgott a régiós valutákkal. Azaz a bejelentésnek egyszeri hatása volt.

Kondrát Zsolt hozzátette: a jegybank forintvásárlási, és valutaeladási tevékenysége valószínűleg jelzésértékű lesz. Valószínűleg nem nagy összegben, és nem sokszor nyúlnak majd ehhez az eszközhöz.

Az elemző szerint a jegybanknak már régben be kellett volna avatkoznia, hiszen a múlt héten már pánikhangulat uralkodott a piacon. Kondrát Zsolt nem értett egyet azzal az erőltetett kamatcsökkentési ciklussal sem, amelyet a monetáris tanács novemberben kezdett meg, és amely miatt most "megégette magát".

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást