Gyurcsány: Még mélyebb és átfogóbb reformokra készülünk

Infostart
2009. március 6. 18:51
Szeptember végéig el kell fogadni egy hivatalos menetrendet az euró bevezetésére. Magyarországnak ehhez tartania kell magát - jelentette be a miniszterelnök, az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén. Gyurcsány Ferenc szerint határozottabb és mélyebb változtatásra van lehetősége a kormánynak a két hete bejelentetteknél.

Szeptember végéig ki kell alakítani egy hivatalos és hiteles menetrendet az euró bevezetéséről, amelyhez Magyarországnak a jövőben tartania kell magát - jelentette be a miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén. Gyurcsány Ferenc szerint meg kell teremteni a feltételét annak, hogy az ország még ebben az évben csatlakozni tudjon az euró előszobájának nevezett ERM-II árfolyamrendszerhez. Gyurcsány Ferenc elmondta: ez alkalmazkodást igénylő lépések sorozatát igényli.

A kormányfő a válságkezelésről és a szükséges lépésekről tartott konzultáción kompromisszumot ajánlott a munkavállalóknak az adómentes juttatások megadóztatásának kérdésében. Szerinte a munkavállalóknak el kell fogadniuk, hogy az adókedvezmények jelenlegi körét szűkítik, cserébe az üdülési csekkek, illetve az étkezési utalványok adómentessége megmaradna.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a kormány az elmúlt hetekben folytatott viták alapján még mélyebb és még átfogóbb reformokra tesz javaslatot jövő héten a parlamentben. Gyurcsány Ferenc bízik abban, hogy amennyiben jövő hét végéig sikerül a parlament elé terjeszteni az adó- és nyugdíjrendszert érintő változtatásokat, akkor azok első csoportja július elsejétől életbe léphet.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke az InfoRádiónak elmondta: az OÉT munkavállalói oldala elfogadhatatlannak tartja a munkavállalói terhek növelését, és elutasítják az eddig adómentes juttatások megadóztatását.

Borsik János hozzátette: a szövetség egy sorrendet állított fel arról, hogy melyik juttatást kell meghagyni adómentesnek. Első helyen az étkezési utalvány áll, hiszen ez közvetlenül kapcsolódik a munkavégzéshez, a második helyen pedig az üdülési csekk van. Ez utóbbiról azonban úgy véli: túlterjeszkedett önmagán, ezért érdemes arról tárgyalni, hogy az üdülési utalványok felhasználói körében határt kellene húzni.

Borsik János szerint a kormánnyal való tárgyalásokon készek a kompromisszumra, és számít arra, hogy lesz egy-két olyan fájdalmas lépés, amelynél kevés az igen és a nem. Elmondta azt is: nagyobb gazdasági visszaesésnél számítanak újabb megszorító intézkedésekre, de akkor a kérdés már az lesz, hogy hol van az a tűréshatár a társadalom, a munkavállalók és a szakszervezetek részéről, amikor már tiltakozással fejezik ki elégedetlenségüket. Arról, hogy ez sztrájkot vagy tüntetést jelentene, nem beszélt.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kaputa Júlia összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Borsik János
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást