Zsugorodóban a lízingpiac

Infostart
2009. február 18. 12:40
Másfél százalékkal csökkent a lízingpiac 2008-ban 2007-hez képest, és a csökkenés jórészt a válság következménye - összegezte az éves eredményeket a Magyar Lízingszövetség elnöke. Mészáros György az InfoRádiónak elmondta: a válság hatásainak enyhítésére a szövetség szorgalmazza, hogy a lízingcégek vehessenek részt az uniós pénzek kihelyezésében.

A lízingpiac másfél százalékos zsugorodása éves szinten korántsem a mélypont: 2008 utolsó negyedévében a visszaesés 26 százalékos volt 2007 hasonló időszakához képest - jellemezte a piaci helyzetet a Magyar Lízingszövetség elnöke.

Mészáros György elmondta: csökken a szerződések száma és a kihelyezett összeg mennyisége, miközben a követelésállomány jelentősen megnövekedett. Ennek oka egyrészt a válság, másrészt a forint gyengülő árfolyama.

A Magyar Lízingszövetség elnöke kifejtette: csökkent a személyautó-finanszírozás részesedése, növekszik ugyanakkor a gépek, berendezések és ingatlanok lízingje, és még mindig erős a flottalízing.

A szövetség főtitkára a 2009-es kilátásokról azt mondta: a hitelezés szigorodása, a kezdőrészlet növekedése egyrészt a használt eszközök lízingje felé terelheti a vállalkozásokat, másrészt bizonyosan tovább csökken a finanszírozott összeg.

Lévai Gábor hozzátette: segítene a lízingcégeknek az ingatlanfinanszírozásban, ha a visszlízing illetékébe beleszámítanák az eredeti illetéket. Ahogyan az is, ha az uniós támogatások felhasználásánál engedélyeznék a lízinget - ez a gépberuházások mértékét emelhetné jelentősen.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást