Négyhavi mélyponton zárt a tokiói tőzsde

InfoRádió / MTI
2009. február 17. 07:48
Közel négyhavi mélyponton zárt a tokiói tőzsde kedden. A hitelpiaci aggodalmak miatt estek a bankrészvények és az ingatlanforgalmazó cégek papírjai is. Esésben voltak a tokiói záráskor az ázsiai tőzsdék is.

Az irányadó Nikkei225 index 104,66 pontos, azaz 1,4 százalékos esés után 7645,51 ponton zárt. Ez a legalacsonyabb szint október 28-a óta, amikor 7621,92 pont volt a záráskori értéke.

A tőzsdét ugyanakkor az óvatosság jellemezte, a piac várja, hogy a General Motors és a Chrysler közzétegye átalakítási tervé, aminek révén hozzájuthatnak a 13,4 milliárd dolláros mentőcsomaghoz.

A japán pénzügyminiszter lemondása nem keltett a tőzsdén nyugtalanságot, inkább elégedettséget amiatt, hogy csak a következő évi költségvetés elfogadása után fog távozni. A G-7 csoportjának római tanácskozása alkalmával viselkedett elfogadhatatlanul a miniszter, állítólag részegen jelent meg a sajtóértekezleten, amit Nakagava Szoicsi cáfolt, mondván, hogy gyógyszert szed.

A tokiói tőzsdezárás idején a hongkongi Hang Seng mutató -2,95 százalékos, a szöuli Kospi -3,18 százalékos nyereségben, a sanghaji összetett mutató -0,52 százalékos veszteségben volt az előző záróhoz képest.