A kormány megoldása az autóipar megmentésére

Infostart
2009. január 21. 18:21
A munkát terhelő járulékok csökkentésével és az uniós források átcsoportosításával lát lehetőséget az autóiparban dolgozók munkahelyeinek megőrzésére a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Bajnai Gordon, miután magyarországi járműipari vállalatok vezetőivel tárgyalt azt mondta: az elhúzódó gazdasági válság az ágazat mintegy 110 ezer alkalmazottjának ötödét érintheti.

A tárcavezető hangsúlyozta: az autóvásárlás ösztönzésére elképzelhetőnek tartja a regisztrációs adó eltörlését is, de csak a költségvetési egyensúly megtartásával.

Emlékeztetett: a kabinet több pályázatot hirdetett a munkahelyek megőrzésére, a többi között 16 millió forintra növelték a foglalkoztatási alapot és 50 milliárd forintos hitelcsomagot adnak a kis- és közepes vállalkozásoknak.

Az Autóipari Versenyképességi Munkacsoport társelnöke a megbeszélés után azt mondta: az ágazat helyzetének javításához elengedhetetlen lenne a szakképzett munkaerő megtartása.

Lepsényi István emlékeztetett: világszerte mintegy 20-40 százalékkal esett vissza az autóiparban a termelés és várhatóan rövidesen Magyarországon is hasonló arányú csökkenés várható.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást