Megindult az orosz gáz

InfoRádió / MTI
2009. január 13. 08:09
Megindították az orosz gázt legelőször a Kurszki területen lévő Szudzsa állomás felől a Balkán irányába közép-európai idő szerint 8 órakor. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség Kijevből jelentette, hogy az UkrTranszGaz illetékesei megkapták a Gazprom értesítését az első próbaszivattyúzás megkezdéséről.

Orosz becslések szerint a gáz Lengyelországba már szerdán délután 16 óra körül megérkezhet. Ukrán részről viszont azt mondták: mivel jelenleg "visszafelé" áramlik a gáz a tranzitvezetéken (az ukrajnai tárolóktól az ipari létesítmények felé), az áramlás megfordítása nyomán Ukrajna nyugati határára legkorábban 36 óra múlva juthat el a gáz.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója kedden kora reggel Vlagyimir Putyin orosz kormányfőnek elmondta, hogy amennyiben Ukrajna jogtalanul levesz a tranzitra szánt gázból, a cég ugyanannyival csökkenti a küldött gáz mennyiségét.

Ez így lesz, bármilyen indoklással vesz le Ukrajna a gázból. Rámutatott, hogy a megkötött megállapodás értelmében az orosz fél által az ukrajnai rendszerbe küldött gáznak 100 százalékban tovább kell jutnia Európába.

Korábban Ukrajna azt követelte, hogy a gáz továbbításához szükséges napi 21 millió köbméter gázt az orosz fél adja, de a Gazprom szerint - az érvényes szerződések és a szokásjog értelmében egyaránt - a technológiai szükségletet a tranzitországnak kell fedezni.

A magyar szállítórendszer készen áll az Ukrajna irányából meginduló gáz azonnali fogadására - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt.

A közlemény szerint az ország keddre várható gázfogyasztása 63-65 millió köbméter lesz, amelyre elegendő forrás áll rendelkezésre. Az I. kategóriára vonatkozó korlátozást továbbra is fenntartják.

Az FGSZ közölte azt is, hogy a keddre rendelkezésre álló források mértéke 66 millió köbméter - a földalatti gáztárolókból 53 millió, magyar kitermelésből 9 millió köbméter, míg a nyugati irányból érkező import 4 millió köbméter -, a betáplálási egyeztetés folyamatban van.

Hétfőn az ország gázfogyasztása 63,5 millió köbméter volt, Ukrajna irányából továbbra sem érkezett földgáz.

Ugyanakkor Ausztria irányából 5,9 millió köbméter gáz érkezett hétfőn. Ebből 4 millió köbméter volt a hazai célú, Szerbiának 1,2 millió, Bosznia-Hercegovinának 0,7 millió köbmétert szállított az FGSZ Zrt.