Jelentősen drágulhat a benzin, ha vége a recessziónak

Infostart
2008. december 22. 13:36
A MOL vezető közgazdásza szerint a recesszió elmúltával, az olajárak jelentős emelkedésére lehet számítani. Varró László, az InfoRádiónak elmondta: jelenleg leginkább az amerikai üzemanyagigények visszaesése nyomja lefelé az olajárakat.

Mind a pénzügyi krízisnek, mint az olajfogyasztás csökkenésének az Egyesült Államok a központja - mondta az InfoRádióban a MOL vezető közgazdásza. Hozzátette: az elmúlt időszakban a napi fogyasztás az egész világon 1,5-2 millió hordóval csökkent.

Ennek oka, hogy az Egyesült Államok benzinfogyasztása adja a világ fogyasztásának harmadát. szinte mindenki autóval jár munkába, a tengerentúli ország fogyasztásának felét erre használják el - közölte Varró László.

Mivel az elmúlt időszakban naponta durván 50 ezer ember veszítette el az állását az Egyesült Államokban, ezrét jelentősen visszaesett a benzinfogyasztás. Ennek megfelelően az árak is csökkentek, de nem eléggé ahhoz, hogy a vásárolt mennyiség visszaálljon az eredeti szintre.

Európában a recessziónak és a munkanélkülivé válásnak nincs ekkora hatása az üzemanyagok keresletére, az ipari termelés visszaesése azonban már meglátszik a gázolajigény csökkenésén, hiszen a dízel felét a szállítmányozás vásárolja fel.

Az elemző szerint egy esetleges gazdasági növekedés esetén a fogyasztás emelkedése épp olyan gyors lesz, mint most a visszaesés.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást