Dioxinnal szennyezett ír sertéshús került az Európai Unió más országaiba. A mérgező terméket a francia és a belga határon végzett rutinellenőrzés során fedezték fel. A laboratóriumi vizsgálatok alapján a rákkeltő dioxin aránya az ír sertéshúsban mintegy százszorosa az unióban megengedett maximális szintnek.
Írország tavaly 129 ezer tonna sertéshúst exportált, túlnyomórészt Nagy-Britanniába, de jelentős mennyiséget szállított Németországba, Japánba és 22 másik országba is.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium várhatóan szerdán közli, hogy Magyarországra is került-e az ír sertéshúsból - mondta korábban az InfoRádióban Dékány András, a tárca sajtófőnöke. A tárca szóvivője hangsúlyozta: azt tanácsolják a magyar fogyasztóknak, hogy ne vásároljanak ír sertéshúst illetve abból gyártott készítményeket, amíg a hatóságok nem tisztázzák, hogy került-e Magyarországra dioxinnal szennyezett termék.
A Hússzövetség társadalmi elnöke nem tartja valószínűnek, hogy nagy mennyiségben érkezett volna Magyarországra az ír sertésbúsból, legfeljebb élelmiszeripari termékek egyik alapanyaga lehet belőlük.
Hozzátette ugyanakkor, hogy ezeken a termékeken feltüntetik a származási helyet. Hogy honnan ered a termék, csak a tőkehúsokról nem tudható, ezeket azonban nem szállítják több száz, sőt több ezer kilométereken, azok vagy Magyarországról, vagy a környező országokból származnak.
Hanganyag: Herczeg Zsolt